Historik

Sjön Lygnern har i alla tider varit en viktig transportled för både gods som människor. Den långsmala sjön passerar två län där Sätila och Fjärås ligger placerade i dess ändar.

Historier om de fejder som en gång fanns mellan danskar och svenskar, de färgstarka personligheterna som en gång i tiden bodde runt sjön och som inte bara präglade just bygden och givetvis dess natur och djurliv, är många och intressanta.

Vid förra sekelskiftet gick en båt vid namn ISA mellan Sätila och Fjärås i huvudsak som transport av gods och människor då det fanns få alternativ att från Sjuhäradsbygden komma till bl a Göteborg på ett effektivt sätt. ISA slutade då att gå i sjön när biltrafiken blev en konkurrent om transporterna och 1923 var det definitivt slut.

År 2008 byggdes ISA igen och är idag en helt miljövänlig båt med eldrift. ISA är idag en tur och kryssningsbåt där guidning och mat och dryck kombineras. Bara bygget av nya ISA och historien bakom är värd en historia i sig!

Utförlig beskrivning av ISA genom historien finns beskrivet i vår bok ”ISA – en resa tillbaka i tiden in i framtiden” och går att beställa. Kombinera detta gärna med en av våra guidade turer som finns i vår turlista på hemsidan så blir upplevelsen komplett.

Skeppet ISA:s ekonomiska förening har tillsatt en historiegrupp vars uppgift är att forska i ångbåten ISA:s historia. Även historien runt sjön Lygnern är föremål för gruppens arbete. Foton och annat material mottages tacksamt.

Kontaktmän i historiegruppen

Lage Gunnarsson, Sätila
Tel. 0301-42472
gunnarsson.lage@telia.com

Bo Johansson, Fjärås
Tel. 0300-545472
info@gunbofastighetsservice.com